Skip to content

kas yra skrandžio gadinimas?

visi mes gerai žinome tėvelių ir senelių posakį „sugadinsi skrandį“, bet ar mes patys pagalvojame, kiek šiuose žodžiuose yra tiesos? valgant sūriai mes vienaip gadiname skrandį, o valgydami aštriai – dar kitaip, todėl man yra smalsu, kaip tas skrandis pas mus gadinasi. internete pilna pasvaisčiojimų apie skrandžio gadinimą, tik kad juose pasigendu bent vieno argumento, kaip tai gadinasi. na, ne gydytojas aš ir ne daktaras hausas, tai pasidalinsiu savo grynai žmogiškais asmeniniai pamąstymais, o ne medicininiais argumentais, susiduriant ir su stereotipais:

  • sakoma, kad pusryčiauti reikia 20% dienos maisto, t.y. kad būtų energijos sulaukti pietų. aš pusryčių nevalgau, nes jie mane varo ant puodo išsikrauti ir dar migdo, todėl po pusryčių aš būnu mažiau darbingas nei be jų, nes tada tik sėdi, virškini ir pūškuoji, nors maisto suvalgoma per juos nedaug suvalgoma. dėl šios priežasties aš pietauju anksčiau, apie 11 val., kad turėčiau kuo kvėpuoti kitą dienos dalį. ryte geriu daug arbatos ir to man užtenka – tokiame racione aš nematau skrandžio gadinimo, nes nėra kam jo gadinti;
  • greitas maisto rijimas apkrauna skrandį dideliu kiekiu neapdorotos-nesukramtytos medžiagos, todėl maistas skrandyje užsilaiko ilgiau, o skrandžiui reikia ilgiau padirbėti jį savo sultimis virškinant – ilgesnis skrandžio veiklos apkrovimas, todėl persivalgę mes dar ilgai jaučiame sunkumą;
  • girdėjau, kad dažnas valgymas mažais kiekiais yra sveika, bet jeigu žiūrint laike, ar tai ne tas pats, kas momentinis skrandžio užkrovimas didele porcija? čia pliusus matau tokius, kad maistas yra geriau įsisavinamas, o ne atsiduria tiesiojoje žarnoje, taip pat nėra virškinimo pikų – lengvai ir trumpai su pertraukėlėmis mes dorojame mums pateiktą žaliavą;
  • ne kiekvienas maistas yra greitai ir lengvai virškinamas, todėl nuo jo priklauso ir skrandžio darbo laikas – viena yra virškinti lašinius, o kita – obuolį. taip pat ne kiekvienas maistas yra ir sveikas, pvz.: odekolono gėrimas tikrai su laiku turėtų kokią opą įvaryti;
  • naktinis valgymas, kai organizmas jau nori miego ir pailsėti, jis dar turi užsiimti ir maisto virškinimu, kas dar ir organizmui neleidžia pailsėti;
  • per karšto maisto valgymas turbūt taip pat skrandžiui neprideda sveikatos.

vis tiek, matau, kad tai yra blogai ar gerai, bet nematau to kenkimo be didesnio krūvio – įdomu būtų sužinoti, kaip mityba ir gyvenimo būdas veikai pačio skrandžio funkcijas – silpsta, atsiranda uždegimai, kyla rūgštingumas ar pan.

5 Comments

  1. Skrandyje prasideda virškinimo procesas, nuolat duodant jam kaip rasai žaliavos, jis dirba nepersistengdamas. Skrandžio sultys cirkuliuoja geriau. Valgant karta per diena, ir daug -skrandžio darbas būna vieną kartą intensyvesnis, ir kraujas staiga atplūsta iki skrandžio, taip pradeda trukti deguonies, mums norisi miegoti, mes aptingstame. Ir dar, skrandžio ir viso organizmo geram funkcionavimui, svarbūs yra -skysčiai-vanduo, arbata. Kava laikinai pakelia tonusą, bet geriant ją be cukraus-kenkia kasai. Skrandis jautrus stresui.Streso atveju vieni valgo be saiko, kiti atvirkščiai-ne.

  2. bet vis tiek, kaip tas skrandis gadinasi?

  3. Kaip gadinasi? Uzsirugstina, skauda, nevirskina, tampa jautrus ir irzlus.

  4. tas tai taip, bet kaip žmogiška kalba kalbant, tie procesai atsiranda, kas juos įtakoja – priežastys ir pasekmės :). kad man pavalgius skauda skrandį, aš tai jaučiu, bet nesuvokiu kodėl taip nutiko – per daug maisto, jis netinkamas, ar kitos priežastys – aš siekiu tai suprasti. o jeigu neskauda, tai vadinasi nesigadina? tas gadinimas būna momentinis, ar laikui bėgant tas skandis praranda formą?

  5. Matyt aš jau susigadinau skrandį…Nes man labai dažnai pavalgius „sunkesnio“ maisto prasideda skausmai.

Parašykite komentarą

El. pašto adresas nebus skelbiamas. Būtini laukeliai pažymėti *